“Systemets referanseliste er lang. Vi har vært i kontakt med tre private huseiere som er svært godt fornøyde med systemet og er imponerte over hvor fort det virket. For ingen av dem var drenering et alternativ. De ønsket ikke å grave opp rundt huset og ødelegge hagen. Det var dessuten ikke sikkert ny drenering ville hatt ønsket effekt. For det som er problemet i mange kjellere, er fukt som suges opp fra grunnen kapillært opptrekk. Dreneringen tar seg av overflatevannet.”
(Vi har fjernet etternavn av personvernhensyn)
De tre huseierne forteller alle at de at de har fått brukbare oppholds- og lagerrom i kjellerne etter at det ble installert EPS fuktsikring hos dem.
Vi overtok i 2011 en enebolig for 1925 og lagret litt av hvert i kjelleren før vi oppdaget at alt mugnet og måtte kastes, forteller Tore i Bærum i Akershus. I løpet av noen uker etter at anlegget var montert, så vi forskjellen.
Tore har et godt bevis for at systemet holder fukten unna, mener han. Han registrerte en vinter at sentralen i anlegget jobbet på full fart, men skjønte ikke hvorfor før det ble oppdaget lekkasje i et rør. Lekkasjen hadde lagd et vannbasseng under huset, og graveren mente vi burde ha det klissvått i kjelleren. Men det var like tørt som før! forteller han fornøyd.
Det opplevde også Anne-Kristine i Fredrikstad. Det var helt magisk hvordan kjelleren tørket opp. All kjellerlukt ble borte, sier hun om huset fra 1938. Hun er så fornøyd at hun har anbefalt det til sønnen som bor i Tromsø. Han ble like fornøyd! forsikrer hun.
Hege i Sandefjord forteller at de nå har soverom og lager i kjelleren som var avstengt fordi den var ubrukelig da de overtok det omkring 2010. Huset er fra 1969/70. EPS-systemet bruker strøm, men det er så lite som går med at det knapt merkes på strømregningene, forteller huseierne.
EPS-fuktsikring er montert i alt fra små eneboliger til og store bygninger som bygårder og fabrikklokaler. I en vanlig enebolig koster et anlegg mellom 70 000 og 90 000. Om det gjør at hele kjelleren blir brukbar til kjellerstue eller lager, må det sies å være rimelig kvadratmeter.
Les hele artikkelen her: Byggmesteren 04 2019