De synlige tegnene på et fuktproblem er vann og vannskjolder. Andre synlige tegn kan være kalkavleiringer, muggsporer, løs murpuss og maling som flasser av.
Fuktproblemet kan bekjempes med drenering. Dessverre er ofte ikke drenering godt nok. Iflg Sintef Byggforsk behøver ikke ny drenering avhjelpe problemet. I tillegg maler man ofte muren på innsiden for at det skal bli helt tett. Denne løsningene har bare kortsiktig, kosmetisk effekt. Etter en tid flasser malingen av som et bevis på at skaden ikke er borte. I tillegg har malingen hindret fuktigheten å slippe igjennom. Derfor stiger fuktigheten oppover i muren og forsterker problemet.
Pulserende elektroosmose kan være en bedre løsning hvis huset står i fuktig grunn.
Enkelt sagt:
EPS-Fuktsikring benytter seg av pulserende elektroosmose for å stoppe kapillæroppsug/fuktvandring i muren, som er grunnen til at saltutslag/kalkavleiringer oppstår, malingen som flasser av og murpuss som går i oppløsning.
Ny forskning viser at mugg er mer skadelig enn tidligere antatt. Skaden er viktigste årsak til muggvekst, og muggsporer er til dels giftige og virker som katalysator for andre lidelser, særlig allergi. Fukt i kjeller kan føre til WD-syndromet (The Water Damage Syndrome). Dette ble presentert som et helseproblem av biologen cand.scient Susanne Gravesen fra Statens Byggforskningsinstitutt i Århus, på Innemiljøkonferansen på Lillehammer i 1994.
WE-syndromet
Slimhinnesymtomer: stikkende øyne, problemer med kontaktlinser, tett nese, sår hals, heshet og brennende hud. Generelle sentralnervesymptomer: Hodepine, slapphet, døsighet, konsentrasjonsproblemer, hukommelsestap, skjelving og dårlig allmenntilstand.
I bygninger med organiske materialer (tre og lignende) må fuktkilden fjernes snarest, ellers kan det oppstå råte med påfølgende store reparasjonskostnader. Boliger har blitt kondemnert på grunn av fuktig kjeller.
Installerer du EPS fuktfjerningssystem er graving ikke nødvendig. EPS gir tørr mur og fuktproblemet som skyldes fuktopptrekk/fuktvandring er fjernet.