Fukt i kjeller

Fukt er helseskadelig

Et typisk eksempel på hvor kompleks et fuktproblem kan være:

Bakgrunn: En ikke kunde ringte oss hos EPS-fuktsikring med noen spørsmål:

Forsikringsselskapet hadde arrangert takstmann fra xxx som hadde kun en løsning på problemet: Her må dreneres var konklusjonen!!
Vi hadde et par samtaler med huseier og kom til en annen grunn til vannet i sokkelleiligheten.
Drenering er IKKE løsning på alt. Det kan være flere grunner til fukt og denne takstmann bør finne på noe annet å gjøre.

 

SMS fra huseier etter noen dager:

Hei Fuktspesialisten!
Vi snakket med dere på telefonen sist fredag vedr vann i vår sokkelleilighet. Vi vil bare takke dere så mye for deres tid og råd.
Dere hadde helt rett. Vi hadde i dag besøk av takstmann nr to som konkluderte med at vannet stammer fra kondens akkurat som dere trodde.
Du har sikkert spart både oss og DnB forsikring for opp mot 1 million kroner.
Tusen hjertelig takk!
Bransjen skulle hatt flere med deres erfaring og kompetansenivå. Dersom vi får fuktproblematikk igjen skal vi ringe dere!
Fortsatt god sommer🌞.
Mvh Huseier- Navn er sladdet av personvernhensyn.

 

Hvor farlig er fukt?

Kilde: Folkehelseinstituttet – utdrag

Hele rapporten her

Hovedbudskap
Fukt og muggsoppskader er ansett som den viktigste negative helsefaktoren i innemiljøet, sier seniorforsker Rune Becher ved Folkehelseinstituttet.

Rapporten beskriver hvor utbredt fuktproblemer er. Over 10 000 boliger over hele landet er gransket.

Fuktskader er mest utbredt i kjellere, uinnredede loft og bad, samt i forbindelse med drenering og grunnmur.

Hva skyldes fukt i huset?
Fukt i boligen kan ha mange årsaker. Det kan skyldes lekkasjer gjennom vinduer, tak eller grunnen. Vannskader ved lekkasjer fra rør, blandebatteri og vannlås, samt flom er også vanlige årsaker.

Mange boliger i undersøkelsen fikk påvist målbar fukt i konstruksjoner, høy luftfuktighet, fuktmerker og kondensskader, uten at eierne visste årsaken. Dette kan også skyldes feil under byggingen, sier Becher.

Men fukt kan også skyldes feil bruk av boligen. Typisk kan høy fuktproduksjon som ikke ventileres ut, gi skader. Dusjing uten luftig eller ventilasjon er en typisk årsak til fuktskader på badet.

Skadelig for helsen
Ny forskning viser at mugg er mer skadelig enn tidligere antatt. Skaden er viktigste årsak til muggvekst, og muggsporer er til dels giftige og virker som katalysator for andre lidelser, særlig allergi. Fukt i kjeller kan føre til WD-syndromet (The Water Damage Syndrome). Dette ble presentert som et helseproblem av biologen cand.scient Susanne Gravesen fra Statens Byggforskningsinstitutt i Århus, på Innemiljøkonferansen på Lillehammer i 1994.

WE-syndromet
Slimhinnesymtomer: stikkende øyne, problemer med kontaktlinser, tett nese, sår hals, heshet og brennende hud. Generelle sentralnervesymptomer: Hodepine, slapphet, døsighet, konsentrasjonsproblemer, hukommelsestap, skjelving og dårlig allmenntilstand.

Vannskjolder, kalkavleiringer eller maling som flasser av?

De synlige tegnene på et fuktproblem er vann og vannskjolder. Andre synlige tegn kan være kalkavleiringer, muggsporer, løs murpuss og maling som flasser av.

Hvordan bli kvitt fukt i kjeller?

Iflg Sintef Byggforsk behøver ikke ny drenering avhjelpe problemet. I tillegg maler man ofte muren på innsiden for at det skal bli helt tett. Denne løsningene har bare kortsiktig, kosmetisk effekt. Etter en tid flasser malingen av som et bevis på at skaden ikke er borte. I tillegg har malingen hindret fuktigheten å slippe igjennom. Derfor stiger fuktigheten oppover i muren og forsterker problemet.

 

Vi fjerner fukt i kjeller uten graving

Fukt i kjeller trenger ikke å føre til at du må grave. Med EPS-system får du tørr mur og fuktproblemet som skyldes fuktopptrekk/fuktvandring er fjernet. Pulserende elektroosmose kan være den beste løsningen hvis huset står i fuktig grunn.

Har du et fuktproblem og vil at vi kontakter deg?

 

Dette skjemaet inneholder noen spørsmål slik at vi kan få kartlagt ditt fuktproblem best mulig. Normalt klarer vi da å gi en prisantydning.

 

Send inn skjema