Når grunnmuren er fuktig stiger luftfuktigheten i kjelleren. Det gir ekstra gode vekstforhold for muggsoppen. Mange kjellere har så høy luftfuktighet at det fører til luktproblemer og fuktskader. Spesielt i eldre krypkjellere og kjellerkonstruksjoner er det ofte vanskelig å holde fuktnivået tilstrekkelig lavt. Det kan føre til vekst av muggsopp med fare for økt mengde luftbårne sporer eller mugglukt ikke bare i kjelleren men også i andre tilstøtende rom.
Før du drenerer eller utfører andre tiltak (som f.eks EPS-fuktsikring) rundt huset er det greit å ha sjekket om fukten kan skyldes regnvann, kapillært oppsug (fuktopptrekk fra grunnen) eller kondens.
Kalk- eller saltutslag, gjerne nederst ved gulvet.
Maling som flasser av og blærer i malingen.
I august og september er temperaturene ganske høye, samtidig med at fuktnivået er noe høyere enn på våren og tidligere på sommeren. Det er da fuktnivået i kjelleren er størst. I en kjeller er det normalt mye betong (med høy varmekapasitet) som er isolert av huset og terrenget, og holder en lav temperatur. Når så den varme uteluften kommer inn i kjelleren gjennom ventilene, synker lufttemperaturen og den relative luftfuktigheten stiger. Da oppstår det kondens.
Manglende ventilasjon i kjeller
Kondens på (kald) yttervegg bak tunge møbler, bilder etc. (OBS dette forekommer ofte på soverom der hver person avgir ca 40 g vann pr time).