Fuktskader

Luftfuktighet

Et typisk eksempel på hvor kompleks et fuktproblem kan være:

Bakgrunn: En ikke kunde ringte oss hos EPS-fuktsikring med noen spørsmål:

Forsikringsselskapet hadde arrangert takstmann fra xxx som hadde kun en løsning på problemet: Her må dreneres var konklusjonen.
Vi hadde et par samtaler med huseier og kom til en annen grunn til vannet i sokkelleiligheten.
Drenering er ikke løsning på alt. Det kan være flere grunner til et fuktproblem og drenering er ikke nødvendigvis løsningen.

 

SMS fra huseier etter noen dager:

Hei Fuktspesialisten!
Vi snakket med dere på telefonen sist fredag vedr vann i vår sokkelleilighet. Vi vil bare takke dere så mye for deres tid og råd.
Dere hadde helt rett. Vi hadde i dag besøk av takstmann nr to som konkluderte med at vannet stammer fra kondens akkurat som dere trodde.
Du har sikkert spart både oss og DnB forsikring for opp mot 1 million kroner.
Tusen hjertelig takk!
Bransjen skulle hatt flere med deres erfaring og kompetansenivå. Dersom vi får fuktproblematikk igjen skal vi ringe dere!
Fortsatt god sommer🌞.
Mvh Huseier- Navn er sladdet av personvernhensyn.

 

Når grunnmuren er fuktig stiger luftfuktigheten i kjelleren. Det gir ekstra gode vekstforhold for muggsoppen. Mange kjellere har så høy luftfuktighet at det fører til luktproblemer og fuktskader. Spesielt i eldre krypkjellere og kjellerkonstruksjoner er det ofte vanskelig å holde fuktnivået tilstrekkelig lavt. Det kan føre til vekst av muggsopp med fare for økt mengde luftbårne sporer eller mugglukt ikke bare i kjelleren men også i andre tilstøtende rom.​

 

Før du drenerer eller utfører andre tiltak (som f.eks EPS-fuktsikring) rundt huset er det greit å ha sjekket om fukten kan skyldes regnvann, kapillært oppsug (fuktopptrekk fra grunnen) eller kondens.

 

Noen tegn på fukt i kjelleren:

 

Kapillært oppsug (EPS-fuktsikring kan løse problemet)

Kalk- eller saltutslag, gjerne nederst ved gulvet.

Maling som flasser av og blærer i malingen.

 

Kondens oppstår ofte (og kan løses med ventilasjon/avfuktning)

I august og september er temperaturene ganske høye, samtidig med at fuktnivået er noe høyere enn på våren og tidligere på sommeren. Det er da fuktnivået i kjelleren er størst. I en kjeller er det normalt mye betong (med høy varmekapasitet) som er isolert av huset og terrenget, og holder en lav temperatur. Når så den varme uteluften kommer inn i kjelleren gjennom ventilene, synker lufttemperaturen og den relative luftfuktigheten stiger. Da oppstår det kondens.

 

Kondens på (kald) yttervegg bak tunge møbler, bilder etc. (OBS dette forekommer ofte på soverom der hver person avgir ca 40 g vann pr time).

Hva er riktig luftfuktighet i bolig? av Anticimex / NAAF

Les mer om anbefalte fuktverdier i boliger her

Har du et fuktproblem og vil at vi kontakter deg?

 

Dette skjemaet inneholder noen spørsmål slik at vi kan få kartlagt ditt fuktproblem best mulig. Normalt klarer vi da å gi en prisantydning.

Trykk på denne lenken for å sende inn skjema.

 

Alternativt kan du sende inn enklere kontaktskjema her.