Kondens er et resultat av høy fuktproduksjon fra kilder som dusj, badstue, våtrom, vaskemaskiner, uventilerte tørketromler, tørkeskap og utilstrekkelig ventilasjon, i tillegg til store temperaturforskjeller mellom luft og kalde overflater. Fuktige kjellervegger som fordamper ut i rommet gir høyere luftfuktighet, som igjen øker risikoen for at kondens kan oppstå.
EPS-fuktsikring har ingen virkning på fukten som produseres innenfra, men ved å tørke kjellerveggen minsker fordampningen fra veggen.
EPS-fuktsikring stopper inntrengning av fukt fra grunnen under huset, tørker murkonstruksjonen og minsker fordampningen fra denne. Dette påvirker luftfuktigheten i positiv retning, men kan ikke forhindre kondens der hvor ventilasjonen er dårlig, der det er store temperaturforskjeller, og der luftfuktigheten er for høy av andre grunner.
Har du fuktopptrekk vil EPS-systemet kunne redusere grunnen til at svertesoppen oppstår.
Har du en tørr kjeller idag og vurderer å kle eller male kjellerveggene? Da bør du starte med å lese her. Vi har samlet noen linker fra nettet.
Svertesopp
Svertesopp kan vi lettest oppdage som svarte prikker på lyse flater. Svertesoppen øker ofte faren for et påfølgende råtesoppangrep.
Grunnen til svertesopp er som oftest en høy fuktproduksjon fra kilder som dusj, badstue, våtrom, vaskemaskiner, uventilerte tørketromler og tørkeskap og utilstrekkelig ventilasjon.
Les mer om dette problemet her.
I kjellere med dårlig ventilasjon/høy luftfuktighet sees svertesopp normalt under senger, bak hyller, i hjørner osv.
EPS-fuktsikring stopper inntrengningen av fukt fra grunnen under huset, og tørker selve murkonstruksjonen. Høy luftfuktighet, og store temperaturforskjeller gir kondens som påvirker vekstvilkårene til svertesopp.
Har du fuktopptrekk vil EPS-systemet kunne redusere grunnen til at svertesoppen oppstår.